Voorstelling

Bleekneusjes zomer 2018

De Bleekneusjes spelen in Bergen aan Zee rond het voormalige Bio Vacantieoord, op het Kunstbakenfestival in Deventer, op Schiermonnikoog en in Horn op het Limburgfestival.   

Ze hadden me helemaal niets gezegd en mijn koffer stond al klaar. Ik kreeg een briefje om en moest met een vreemde mevrouw mee. Met de trein. Overstappen op een groot station in een trein met nog meer kinderen. 
Ik was nog nooit zo ver van huis geweest.

Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. Een voorstelling vanuit de Werkteatertraditie. Waar journalistiek onderzoek, improvisatie van de makers en samenwerken centraal staan. Een voorstelling van Hans Man in 't Veld, Koen Jantzen, Jasmijn Snoijink en Marlies Bosmans in samenwerking met een groep jonge getalenteerde theatermakers en tekstbijdragen van onder anderen Adriaan van Dis. 

Een verhaal over anders zijn. Bij een groep willen horen. Over je ontheemd voelen en heimwee. Over de tussentijd en de tijd die voorbij gaat.

Bleekneusjes is een theatrale wandeling door het landschap en de tijd. Een muzikale voorstelling rond koloniehuizen. 

'Bleekneusjes' brengt de bijzondere geschiedenis van de koloniehuizen tot leven. Een geschiedenis van sociale bewogenheid, verheffing van de lagere klasse, ‘rust, reinheid en regelmaat’ en diepe gevoelens van heimwee in een sterk verzuilde samenleving. 

Speeldata en kaartverkoop

[Lees verder onder de trailer.]

Acht jonge theatermakers en spelers, twee oude rotten in het vak en de jongerentheatergroep van Artiance zijn in de traditie van het Werkteater met de herinneringen van voormalige bleekneusjes en kinderverzorgers, vluchtelingen en omwonenden aan de slag gegaan.

Startpunt van het project was de kleine tentoonstelling Bleekneusjes, najaar 2016 in Bergen aan Zee. Mensen met een koloniehuisverleden kwamen daar hun herinneringen delen. En dat heeft prachtige verhalen en beelden opgeleverd.

De verhalen vormen de basis van de voorstelling, de beelden zijn onderdeel van de groeiende online tentoonstelling.

Credits
Regie Hans Man in ‘t Veld | Scenario Marlies Bosmans | Tekstbijdragen Adriaan van Dis, Jasmijn Snoijink, Koen Jantzen | Muzikale leiding Bart Sietsema | Spelers en makers o.a. Lusanne Arts, Marlies Bosmans, Daphne Wellens, Armen Melkonian, Klemens Patijn, Bart Sietsema, Jonata Taal,  Joshua Albano, Syoma Ekhart | Productieklas Artiance o.l.v. Sascha Sijpheer: Maaike, Sieb, Kim, Nathalie, Daniel, Daan, Madelief, Khalil, Fay, Jonas, Kylian, Sem, Djoeke, Fleur, Fleur, Ruben, Gitte, Lieke | Idee Hans Man in ’t Veld, Klemens Patijn en Jasmijn Snoijink | Scenografie Eva Krammer | Productieleider Tobias Verhagen | Zakelijk leiding Thijs de Wit

Bleekneusjes is productie van stichting Mediaridders in samenwerking met Karavaan en Artiance, centrum voor de kunsten Alkmaar en werd mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Gemeente Bergen NH, TAQA Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Lira Fonds, Gemeente Arnhem de P.W. Janssen's Friesche Stichting en crowdfunding.